Hoe een filterpomp je zwembad gezond maakt
Een zwembad zonder filter wordt al snel een vuil boeltje.
Zonder filterpomp zullen de bacteriën en het vuil in het zwembad blijven.
Zo word je zwembad in een mum van tijd een kweekvijver voor ziektes in plaats van een gezonde welnessomgeving.
Waarom heb je een filterpomp nodig bij een zwembad?
Kort samengevat heb je een zwembadfilter nodig voor de volgende redenen:
-Verwijderen van vuil en insecten uit het zwembad
-Betere verspreiding van chemicaliën voor de bestrijding van bacteriën
De filterpomp is bijgevolg het belangrijkste onderdeel van je zwembadinstallatie.
Wanneer moet je het zwembad filteren?
Gebruik je het zwembad veel, dan is het van belang dat het zwembad voldoende wordt gefilterd. Hoeveel tijd je moet filteren hangt af van de filterinstallatie die je installeerde. Kies je filterinstallatie op basis van de capaciteit van de installatie en de inhoud van je zwembad en zorg ervoor dat het zwembadwater elke 4 uur volledig door de filter gaat.
Om de capaciteit van je filter te bepalen, kijk je best naar het debiet die de filter en de filterpomp aankunnen. In het beste geval zijn deze identiek, maar zorg dat deze op zijn minst in de buurt liggen van elkaar. Het heeft geen zin een filter te plaatsen die 22m³/u aan kan wanneer je daar een filterpomp van 11m³/u bij plaatst.
Een voorbeeld:
Stel je hebt een zwembad van 10m lang en 5m breed. De diepte van het zwembad is voor het volledige zwembad 1,50m. Dat zorgt voor een totale inhoud van 75m³ water. Om dit zwembad in 4u te filteren, heb je een filterinstallatie nodig die minimum 18,75m³/u kan filteren.
In het aanbod van onze webshop kan je daarvoor best volgende filterpomp en filter aanschaffen:
-Filterpomp: Badu 90/20 monofasig , ook verkrijgbaar in een driefasige versie.
-Filter: Zandfilter TR100
Je zou ervoor kunnen kiezen om te besparen op je filterinstallatie door een filterpomp te kiezen met een capaciteit van 13m³/u en een bijhorende filter die 14m³/u kan filteren. Maar dan heb je onmiddellijk 2u meer tijd nodig om het volledige zwembad te filteren. De prijs die je dan bespaart in de aankoop van je filterpomp betaal je uiteindelijk terug in energieverbruik. Denk dus steeds goed na bij het uitkiezen van je filterinstallatie.
In de zomer raden we aan om minimum 12u per dag te filteren met een maximale pauze van 2u. Dit komt neer op 6u filteren en daarna 2u pauze en dat steeds herhalen. Op die manier zal je veel minder chemicaliën nodig hebben en zal je steeds een helder zwembad hebben. Al het vuil en de insecten worden namelijk onmiddellijk afgevoerd naar de filter.
In de winter hoeft de filterinstallatie niet te werken. Wij laten de installatie wel 2u/dag draaien om de installatie soepel te houden. Maar de installatie dient niet te filteren. Door die circulatie vermijd je problemen bij het opstarten van het zwembad in de lente. Vergelijk het met een wagen die te lang stil staat in de winter, dat kan ook problemen geven. Doe dit enkel wanneer de filterinstallatie vorstvrij staat.
Hoe kan je een zwembad filteren?
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het filteren van een zwembad. Belangrijk is dat je een filtersysteem kiest dat bij je zwembad past. Zo heb je voor een klein opzetzwembad geen filterinstallatie nodig die 20m³/u kan verzetten. Het zelfde geldt voor een patroonfilter bij een zwembad met een inhoud van meer dan 40m³.
Zandfilters:
Zandfilters zijn de populairste en meest kwalitatieve manier om een zwembad te reinigen. Bovendien zijn zandfilters in staat om in een korte tijdspanne veel zwembadwater te filteren. Op die manier krijg je naast een goede filtering ook een goede ontsmetting van het zwembad.
Voor- en nadelen van een zandfilter:
Voordelen:
-Uitstekende filtratie
-Minder onderhoudsproducten nodig
-Betere circulatie van het water
-Makkelijk te combineren met de overige delen van de --zwembadinstallatie zoals een warmtepomp
-In plaats van zand kan je ook een ander filtermedium gebruiken zoals filterglas
-Betere filtratie dan een patroonfilter
Nadelen:
-Regelmatig (best iedere week) terugspoelen is noodzakelijk voor een goede filtering
-Zand dient elke 5 jaar vervangen te worden
-Om de fijnste vuildeeltjes weg te filteren heb je nog steeds een vlokkingsmiddel nodig
Patroonfilters:
Een zwembad met een patroonfilter gebruikt filterpatronen of –cartridges om het water te filteren. Patroonfilters zijn ideaal voor kleine zwembaden die weinig onderhoud nodig hebben maar ze hebben ook een aantal nadelen en vergen meer onderhoud. Om die reden worden ze zo goed als nooit gebruikt voor grote zwembaden.
Voor- en nadelen van een patroonfilter:
Voordelen:
-Eenvoudig te installeren
-Lage prijsklasse
-Ideaal voor een klein Intex of Bestway zwembad
Nadelen:
-Beperkt qua kracht en mogelijkheden
-Minder fijne filtratie in vergelijking met een zandfilter
-Houdt enkel grof vuil tegen
-Niet te combineren met een warmtepomp
-Snel verzadigd, dus regelmatig te vervangen
-Algengroei is niet uit te sluiten
Hoe werkt een filterinstallatie van een zwembad?
Een zandfilter zal niet werken wanneer je geen zwembadpomp hebt, beide delen van de installatie zijn noodzakelijk om het water helder te krijgen.
De zwembadpomp zal het water uit het zwembad pompen en naar de zwembadfilter brengen. Het oppervlaktewater gaat via de skimmers of de overloop naar de zandfilter. Ook via de bodemzuiger zal de pomp water naar de zandfilter brengen.
Heb je een skimmerzwembad dan heeft die skimmer waarschijnlijk een voorfilter of filtermandje. Dit kan reeds het eerst grote vuil opvangen. Gebruik hierbij ook zeker de NET Skim opvangzakjes, deze vangen al het grove vuil (takjes, bladeren, insecten,…) op zodat de zandfilter langer gespaard blijft en dus langer meegaat.
Eenmaal het water aan de zandfilter komt, wordt het water van boven naar beneden door de zandfilter gepompt. Die filter is gevuld met een filtermedium zoals zand of glas.
Het water komt boven op het zand te staan en sijpelt dan naar beneden. De vuildeeltjes blijven aan het zand hangen en onderaan komt er helder water uit de filter. Vervolgens wordt dit water naar het zwembad gestuurd, eventueel na een passage aan de verwarmingsinstallatie.
Wanneer moet je (het zand van) de filter vervangen?
Het filtervat van je zwembad dien je waarschijnlijk nooit te vervangen. Toch niet wanneer je die goed onderhoud en regelmatig terugspoelt (= backwashen).
Uitzonderlijk kan het gebeuren dat je filtervat barst omdat er te veel druk in de filter zit. Dat kan liggen aan het feit dat je te weinig de filter terugspoelt om al het vuil te verwijderen.
Ook de filterpomp gaat lang mee en dien je amper te vervangen.
Enkel het filterzand dien je regelmatig te vervangen. Wil je een goed onderhouden zwembad, dan vervang je het zand best elke 5 jaar. Filterglas dien je nooit te vervangen.
Op zoek naar een kwalitatieve filter voor je zwembad? Bekijk dan onze filters in onze webshop!